Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 37

Kosteus- ja hometalkoiden uutiskirje nro. 37
Kosteus- ja hometalkoiden uusin uutiskirje on ilmestynyt! Lue lisää hankkeen kuulumisista http://ym.multiedition.fi/hometalkoot/Uutiskirje_nro37/index.php

PÄÄKIRJOITUS: Lahottaako löhöily mökkimme?

Mökkeilyn huippusesonki käy pian kuumimmillaan. Maamme puoli miljoonaa vapaa-ajan kotia luovat unohtumattomia lomamuistoja yhä uusille sukupolville, mutta muistammeko me vanhenevia mökkejämme?

Suomalaisen Työn Liiton keväällä julkaisema Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimus piirsi huolestuttavan kuvan suomalaisten suhtautumisesta arvokkaaseen omaisuuteemme, kesämökkeihin. Lähes 40 % maamme puolesta miljoonasta mökistä on yli 50 vuotta vanhoja ja yli kahdeksalla kymmenestä löytyy korjaustarpeita. Yleisimpiä korjausta kaipaavia kohteita ovat laituri, sauna sekä rakennusten ulkokatto ja -seinät. Huolestuttavaksi yhtälön tekee se, että mökkien kunnosta ei huolehdita kotien veroisesti. Nurkat saavat rapistua rauhassa.

Mikä sitten estää meitä tarttumasta vasaraan ja maalipensseliin? Tutkimuksen teettäjän mukaan mökit nähdään ensisijaisesti vapaa-ajan viettopaikkoina, eikä niitä osata ajatella merkittävänä varallisuutena. Syinä arvatenkin ovat usein myös taitojen puuttuminen tai kiireinen elämäntyyli – vähäistä vapaa-aikaa ei haluta viettää työleirillä. Toisaalta samaan aikaan, kun oma tekeminen vähenee, vaatimus mökin varustelutasosta ja käyttöasteesta nousee. Mökeillä halutaan viettää yhä enemmän, yhä mukavampaa aikaa ympäri vuoden.

Niin tai näin, remontointi tai sen väliin jättäminen näkyy nopeasti seinissä ja pihoilla, mutta luo myös uusia mahdollisuuksia. Kun oma kalenteri on tukossa ja peukalo keskellä kämmentä, tietää se töitä niitä osaaville. Mökkitalkkareiden ammattikunta on uusi ja kasvava ilmiö Suomessa ja monen pikkupaikkakunnan kirvesmiehillä riittää töitä.

Tärkeintä ei liene se, kuka mökkimme korjaa, pääasia on, että ne korjataan ja korjataan oikein. Mökeillä vietetään vuonna 2016 tehdyn Mökkibarometrin (maa- ja metsätalousministeriön saaristoasian neuvottelukunnan teettämä selvitys) mukaan jo keskimäärin 79 vuorokautta vuodesta ja siinäkin ajassa voi hankkia itselleen terveydellisiä ongelmia, jos lattian alla tai yläpohjassa versoo home taitamattomien korjailujen jälkeen.

Osaamista ja ammattilaisen työkaluja vaativia töitä mökkien korjaaminenkin usein on, mutta edelleen voi paljon tehdä myös itse. Säännöllisellä huollolla ja pienillä kunnostustoimilla moni iso ja kallis remontti voidaan välttää. Rännit osaa puhdistaa ja ikkunanpokat paikkamaalata, vaikka remonttihanskoja ei olisikaan saanut syntymälahjaksi. Apua antavat myös talkoissa tehdyt lukuisat käytännönläheiset oppaat ja ohjeet, joita on koottu hometalkoiden nettisivuille niin ammattilaisten kuin meidän tavallistenkin vapaa-ajan nikkareiden iloksi. Vaikeinta ehkä onkin vääntäytyä ylös riippukeinusta.

Aurinkoista juhannusta ja toimeliasta kesää!

Katja

PS. Työmaan paketointiuutiset ilmestyy seuraavan – ja näillä näkymin viimeisen kerran elo-syyskuun vaihteessa. Samoihin aikoihin talkoiden loppuraportin kanssa.